
Een favoriete kinderboekenschrijver in de klas die leerlingen helpt beter te schrijven?
Via De Schoolschrijver kan het zomaar gebeuren.
Het doel van stichting De Schoolschrijver is namelijk alle kinderen in Nederland taalsterk te maken. Om dat te bereiken gaan kinderboekenschrijvers naar basisscholen waar ze met kinderen over boeken praten en verhalen schrijven. Dat de formule succesvol is, blijft niet onopgemerkt. De Schoolschrijver is genomineerd voor de internationale ‘Astrid Lindgren Memorial Award’. Ook wel de ‘Nobelprijs voor jeugdliteratuur’ genoemd.
Kinderen taalsterk maken
Wie kunnen kinderen beter enthousiasmeren voor taal dan de schrijvers van kinderboeken? Dus gaan zij de klas in. De programma’s, variërend van een maand tot een half schooljaar, vergroten aantoonbaar de geletterdheid van kinderen. Hun woordenschat wordt groter, de beheersing van taal beter en kinderen leren te vertrouwen op hun eigen talenten en creativiteit.
Het schrijf- en leesavontuur in een mix van klassikaal en online
De op Moodle gebaseerde online leeromgeving ondersteunt kinderen, leerkrachten én Schoolschrijvers. De Schoolschrijver stelt zich aan de klas voor via een video op het Digibord en deelt zijn of haar ‘schrijfgeheim’. Vervolgens gaan de kinderen met het interactieve lesmateriaal aan de slag. Ook komt een Schoolschrijver echt in de klas. De kinderen kunnen hem of haar van alles vragen en natuurlijk gaat hij of zij met de kinderen oefenen!
Annerose Louwaard
Onderwijskundig ontwikkelaar
De Schoolschrijver
Het enthousiasme van onze Schoolschrijvers is groot en dat slaat over op de kinderen. Het spelen met taal aan de hand van voorleesfragmenten en schrijfopdrachten is een enorme versneller om taalvaardigheid te verbeteren.
Binnen De Schoolschrijver-maand speelt de online leeromgeving een belangrijke rol. Voor het interactieve lesmateriaal ontwikkelde UP handige templates die samen met het projectteam zijn gevuld. Zo konden we onze strakke planning halen en vooral: inspirerende digibordlessen ontwikkelen. De kinderen hebben door de interactieve digibordlessen echt het gevoel dat ze in contact staan met de schrijver. Als de schrijver vervolgens in de vierde les in de klas komt, is het net alsof hij ‘uit het digibord komt stappen’.
Samen met UP kijken we hoe we de kinderen ook een eigen ‘online’ schrijfkamertje kunnen bieden. Want bij levendige verhalen hoort een levendige leeromgeving.’
Het verhaal gaat verder
Elke dag opnieuw inspireert en faciliteert De Schoolschrijver kinderen, hun leerkrachten en ouders bij het lezen van boeken en het schrijven van verhalen. Via het online leerplatform zijn video’s, lesmateriaal en handleidingen in de klas beschikbaar. Daarnaast ondersteunt het platform in de nabije toekomst ook de logistieke afhandeling, zoals planning en facturatie.
Het concept van De Schoolschrijver is wereldwijd opgevallen, zoals blijkt uit de nominatie voor de ‘Astrid Lindgren Memorial Award’. Op dinsdag 27 maart wordt de winnaar uit 235 kandidaten (60 landen) in Bologna bekendgemaakt.
Wordt vervolgd…
UPper Marloes Giesselink
Op veel vlakken is dit een heel speciale opdracht. Allereerst natuurlijk het fantastische doel om met De Schoolschrijvers laaggeletterdheid aan te pakken. Daarnaast is het bijzonder om te zien hoe krachtig de combinatie van online en offline leren werkt. Een kinderboekenschrijver die uit een Digibord lijkt te stappen… Dat zou ik als kind willen meemaken. De UPpers zijn bijzonder enthousiast over de bijdrage die we kunnen leveren met de online leeromgeving Moodle en aantrekkelijke interactieve lessen. Wil je meer informatie over dit project of wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met mij op.