Immersive Learning* is dé toekomst voor leren. Het wordt al een hele tijd geroepen. Maar in de praktijk blijkt het nog lastig om een goede virtuele leerervaring te ontwikkelen en toe te passen. Er zijn veel verschillende soorten en welke matcht nou het beste met het leerdoel dat je wilt bereiken? Ofwel, wanneer zet je Augmented Reality, Virtual Reality, 360° of 180° interactieve video in? In dit deel: Interactieve Video.
*Immersive learning places individuals in an interactive learning environment, either physically or virtually, to replicate possible scenarios or to teach particular skills or techniques. Simulations, role play, and virtual learning environments can be considered immersive learning.
Bron: Training Industry
Zet 180° of 360° video om emotie over te brengen
In dit eerste blog in een reeks, kijken we eerst naar de kracht van 180° en 360° Interactieve Video. Benieuwd waarom 180° of 360°? Lees dan het blog van Thomas Meddens. Kleine spoiler, voor veel leerdoeleinden is 180° video het handigst. Maar ongeacht welke van de twee je wilt gebruiken, beide zorgen voor ‘immersie’* en zijn uitermate geschikt om de emotie van een situatie over te dragen. Dit is dan ook waar deze vorm van Immersive Learning in uitblinkt: emotie.
Video maakt het makkelijk mensen in hun omgeving te filmen. Dit gaat verder dan enkel een beeld met geluid. Je legt ook het gevoel van de omgeving en situatie vast. Door de manier waarop 180° en 360° video wordt bekeken, ervaart de gebruiker de beelden op een erg realistische manier. Bijvoorbeeld een boze klant in de supermarkt.
* Immersie: letterlijk betekent het ‘onderdompeling’. Het wordt vaak gebruikt in de context van een artificiële omgeving of virtuele realiteit, waarin de gebruiker in een real time-realiteit wordt gedompeld. Bron: https://www.encyclo.nl/begrip/Immersie