Videofying the world

Video. Het is één van de meest impactvolle manieren van communiceren. Kijk de massamedia YouTube, Netflix en het aantal TV zenders er maar op na. Ook voor interne en externe communicatie, kennisdeling en leren & ontwikkelen zetten organisaties inmiddels vol op video in. In dit blog breng ik je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

New Orleans, dat is de plaats waar ‘The Video Experience Conference’ plaatsvindt. Samen met de 850 deelnemers word ik door videopionier Kaltura verwelkomd. De komende drie dagen dompelen zij mij onder in het thema ‘Everything Video’. Ik ben vooral nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden voor Learning en Communicatieprofessionals om nog meer impact in hun organisatie te realiseren. En die zijn er volop

Performance Support

Hoe persoonlijker je leerervaring of communicatieboodschap, hoe beter die blijft hangen. Daar waar de traditionele video oplossingen zich richten op ‘de massa’ stelt Kaltura het individu centraal. Ook zij zetten fors in op Artificial Intelligence. Je kent het deels van Netflix, waar je nieuwe video’s voorgesteld krijgt op basis van bijvoorbeeld eerder kijkgedrag.

Kaltura doet dit ook, zodat je krijgt te zien wat voor jou relevant of interessant is. En loop je in je werk tegen een vraag als ‘Hoe werkt het systeem ook alweer?’, ‘Hoe voer ik die reparatie uit?’ of ‘Welke stappen moet ik in het project nog zetten?’, dan vind je binnen een enkele klik de relevante video en ga je in de video naar het betreffende fragment. Een intelligente manier om drempels bij de eindgebruiker weg te nemen. En er is meer te ontdekken in tijdens deze conferentie.

Meer impact met gepersonaliseerde video’s

Heb je het over persoonlijke leerervaringen, dan hoort daar interactieve video bij. De gebruiker kiest hierin zélf het pad dat hij of zij wil bewandelen. Bijvoorbeeld. Je wilt de klanttevredenheid verbeteren. Hiervoor ontwikkel je een leercampagne. Omdat het de meeste impact heeft, zet je video in. Kies je voor een lineaire video, dan consumeert elke medewerker hetzelfde verhaal. Maak je de video interactief, dan beleeft elke medewerker zijn of haar eigen verhaal. In de video maakt de medewerker zelf keuzes die het verhaal een eigen vervolg geven, waardoor de impact van de gemaakte keuzes direct zichtbaar is. Het is vast niet moeilijk raden van welke video de boodschap het beste blijft hangen. En dat is precies wat hier in New Orleans gebeurt: alles voor de beleving.

Leer- en communicatieplatform

Bij UP zien we dat Kaltura vaak in combinatie met een Learning Management Systeem (LMS) wordt ingezet. Video’s worden dan vanuit Kaltura naar het LMS gestreamd. Maar wat als je het Videoplatform inzet als LMS en Communicatieplatform? Je hebt dan een krachtig middel waarmee je inzet op de beleving en dus de aandacht van medewerkers snel kunt vangen. En dat geldt zeker voor de nieuwe generatie medewerkers die opgegroeid is met ‘video on demand’. Zeker geen gekke gedachte als je weet dat je ook vanuit je Videoplatform e-Learning trainingen en korte ‘learning snacks’ aan kunt roepen.

Het xAPI protocol zorgt vervolgens dat je het gebruik en resultaat nauwgezet kunt volgen. Bijvoorbeeld je klikgedrag in interactieve video’s en de quizzes en hotspots die je hierin opneemt. Met de technologie van de Watershed Learning Record Store (LRS), combineer je deze informatie eenvoudig met data uit andere systemen.

It’s showtime!

Zien is geloven. En dan heb je toch het liefste een klantcase die je laat zien welke impact video in de dagelijkse praktijk heeft. Drie voorbeelden wil ik je meegeven.

Oracle

Oracle gebruikt het videoplatform als kennisdelingsplatform. Om dat te ‘kickstarten’ organiseerden zij voor Sales video pitches. Elke sales medewerker zond een eigen video pitch in. In deze Idols achtige competitie kwam uiteindelijk de beste pitcher bovendrijven. Typisch Amerikaans, maar het slimme is dat het Oracle vooral te doen was om de medewerkers met het medium bekend te maken en te laten ervaren hoe eenvoudig het in het gebruik is.

Halliburton

Halliburton is gespecialiseerd in dienstverlening en toelevering aan de gas- en olie-industrie. Zij koppelen via het xAPI protocol data uit hun veiligheidstrainingen rechtstreeks aan het aantal incidenten dat zich voordoet. Zo kun je dus ook je data uit je Customer Relation Managementsysteem (CRM) combineren met die uit je Leer- of Videoplatform en direct het effect van je training meten op bijvoorbeeld sales of klanttevredenheid.

ABN AMRO

Ook Nederland was goed vertegenwoordigd in New Orleans. ABN AMRO liet in haar case zien hoe zij Kaltura inzetten voor interne kennisdeling en hoe zij de bewustwording over hun nieuwe missie geboost hebben. Medewerkers werden uitgedaagd om hierover zelf video’s op te nemen. Eenvoudig te doen via een app en direct te delen via het interen platform. De app Vormats kun je gebruiken om snel een scriptje te schrijven en biedt zelfs een autocue op het moment van opname. Voor jou als eindgebruiker is een smartphone genoeg..

Vraag gerust. We adviseren je geheel vrijblijvend.

Op zoek naar maatwerk e-Learning of een Leerplatform? We adviseren je graag. Bel, mail of vul het formulier in.